E-kohezija označava u potpunosti elektroničku dvosmjernu komunikaciju, razmjenu podataka i digitalnih dokumenata između korisnika bespovratnih sredstava i institucija, putem sigurnih standardiziranih sustava s ciljem pojednostavljenja provedbe ESI fondova.

Sustav eFondovi omogućuje (osobama koje su ovlaštene za njegovo korištenje) uvid u objavljene pozive na dodjelu bespovratnih sredstava, izmjene poziva, podatke vezane uz status poziva, postupak dodjele bespovratnih sredstava, kao i pripremanje i podnošenje projektnih prijedloga, te uvid u provedbu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Kroz Sustav se omogućuje zaprimanje upita, zahtjeva, dokumentacije i očitovanja od nadležnih tijela, dostavljanje očitovanja na upite i zahtjeve, dostavljanje dokumentacije, sve mrežnim putem (putem interneta), putem razvijenog sučelja.

Kako se prijaviti u sustav – NIAS?

Inicijalna prijava korisnika u sustav sastoji se od autentifikacije i autorizacije putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava – NIAS (razina zaštite 3 ili više). Akcijom „Nastavi“ na početnom ekranu potrebno je potvrditi prihvaćanje Općih uvjeta korištenja sustava. Potvrđivanjem općih uvjeta korištenja preglednik se preusmjerava na upis korisničkih podataka. U sustav ste prijavljeni nakon upisanih korisničkih podataka.

Što sadrži početna stranica sustava?

Uspješnom prijavom u sustav, korisnik se preusmjerava na početnu stranicu sustava. Početna stranica sastoji se od  dvije sekcije: „Status mojih prijava“ i „Moji projekti“. Sekcija „Status mojih prijava“ prikazuje popis i status svih započetih prijava na pozive za dostavu projektnih prijava, a sekcija „Moji projekti“ prikazuje popis i status svih sklopljenih ugovora o financiranju projekata za pravnu osobu koju predstavljate.

Koji je način podnošenja novih prijava?

Prijava na poziv započinje odabirom u izborniku „Objavljeni pozivi“ čime se Korisnik preusmjerava na pregled svih objavljenih poziva i važećih poziva za dostavu projektnih prijava za sve Operativne programe. Klikom na odabrani poziv prikazat će se osnovni podaci o objavljenom pozivu, a akcijom „Prijavi“ započet će postupak prijave na poziv za dostavu projektnih prijava.

Kako popunjavati projektne prijave?

Klikom na akcijski gumb „Prijavi“ otvara se skočni prozor „Prijava na poziv“ u kojem se kao predefinirana vrijednost prikazuje naziv poziva u polju „Poziv“ te ime prijavitelja u polju „Prijavitelj“.  Potrebno je upisati „Naziv projekta“ i odabrati jednu od ponuđenih akcija „Spremi“ ili „Odustani“. Akcijom „Odustani“ odustajete od prijave, a akcijom „Spremi“ potvrđujete pokretanje prijave na poziv. Nakon što je odabrana akcija „Spremi“ korisnik se preusmjerava na prijavni obrazac.

Pristup sustavu eFondovi je na poveznici.

Korisničke upute za korištenje sustava eFondovi moguće je preuzeti ovdje.