Završna konferencija projekta ORKAN

ORKAN Final Event 800x500
Stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike (SUZG FOI) osmislili aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilota uljeznog drona.

U četvrtak i petak, 19. i 20. listopada 2023. godine, na SUZG FOI uspješno je održana završna konferencija projekta "ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica" gdje su predstavljeni novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona. Konferencija je nosila naziv "ORKAN - Unmanned Aerial Vehicle Policy Ecosystem: Glimpse of the Future (Final Event)" te je privukla stručnjake iz prakse - Orqa d.o.o. i Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (SUZG FER) i studente s područja IT industrije. Konferenciji je kroz dva dana prezentacija i predavanja prisustvovalo više od 100 sudionika.

Tijekom ove značajne konferencije, članovi projektnog tima "ORKAN" predstavili su rezultate koje su ostvarili tijekom posljednje četiri godine provedbe projekta. Ovi rezultati uključivali su izradu aplikacije za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini, razvoj UAV Constellation Control Center (UCCC) aplikacijskog rješenja za upravljanje konstelacijom bespilotnih letjelica, te tehnologiju lociranja pilota uljeznih dronova. Projekt ORKAN je usmjeren na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije. Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja.

Dronovi su dio šire paradigme Interneta stvari i neizostavni su dio pametne industrije, stoga ih je važno implementirati u različitim kontekstima jer će to biti okosnica nove industrije i novih radnih mjesta. – istaknuo je voditelj projekta ORKAN prof. dr. sc. Neven Vrček.

Uz članove projektnog tima "ORKAN", na konferenciji su održane i prezentacije od strane vanjskih stručnjaka. Dragan Kovačević iz tvrtke Orqa d.o.o. podijelio je svoje razmišljanje o korištenju dronova u budućnosti kroz predavanje "Dronovi u obrazovanju - Stvaranje profesije budućnosti", dok je izvanredni profesor Matko Orsag sa SUZG FER održao predavanje na temu "Dronovi ili zračni roboti". Oba predstavljanja uključila su interaktivnu raspravu s okupljenim stručnjacima i studentima.

Ova konferencija bila je integralni dio 12. Tjedna karijera, događaja organiziranog od strane Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI), koji povezuje i spaja studente s poslodavcima iz svijeta IT-a i poduzetništva.

Projekt "ORKAN" (IP-2019-04-4864) financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000,00 eura, u trajanju od 48 mjeseci, od 01. veljače 2020. do 31. siječnja 2024. godine. Svrha projekta bila je razviti istraživačku platformu koja se sastoji od kontrolnog centra proširivog korisničkim aplikacijama i konstelacije bespilotnih letjelica. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Vrček sa SUZG FOI, a na projektu je od samog početka provedbe sudjelovao tim od 15 istraživača sa SUZG FOI, stručnjaci iz industrije i vanjski stručnjak sa Sveučilišta na Islandu, prof. dr. sc. Karl Gudmundsson.

Više o rezultatima dostupno je na mrežnoj stranici projekta.  

 

Orkan_završna konferencija 2023.