Najava završne konferencije projekta ORKAN

ORKAN_Final_Event_800x500
U četvrtak i petak, 19.-20. listopada 2023., na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet organizacije i informatike (SUZG FOI) održati će se završna konferencija projekta ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica.

Konferencija nosi naziv „ORKAN - Unmanned Aerial Vehicle Policy Ecosystem: Glimpse of the future (Final event)“, a namijenjena je stručnjacima iz prakse te studentima s područja IT industrije. Na konferenciji, članovi projektnog tima ORKAN predstaviti će rezultate koji su ostvareni u posljednje 4 godine provedbe, a koji uključuju izrađenu aplikaciju za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini, UAV constellation control center (UCCC) aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilot uljeznog drona, odnosno nova arhitektura za komunikaciju umreženih sustava (dronova, Interneta stvari) s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i  energetsku efikasnost komunikacije, te konstelacija dronova kao platforma za buduća znanstvena istraživanja.

Uz članove projektnog tima ORKAN, prezentacije će također održati Dragan Kovačević (Orqa d.o.o.) na temu „Drones in education - Creating the profession of the future“ i izv. prof. Matko Orsag (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva) na temu „Drones or aerial robots“.

Konferencija će se održati u okviru 12. Tjedna karijera – događaja u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI), koji okuplja i spaja studente i poslodavce iz svijeta IT-a i poduzetništva.

Projekt IP-2019-04-4864 ORKAN financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000,00 eura, u trajanju 48 mjeseci, od 01.02.2020. do 31.01.2024. godine. Svrha projekta je je razviti istraživačku platformu koja se sastoji od: kontrolnog centra koji je proširiv korisničkim aplikacijama i konstelacije bespilotnih letjelica. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Vrček sa SUZG FOI.

Više o ORKAN-u dostupno je na mrežnim stranicama projekta

Detaljan program konferencije dostupan je ovdje.