Održan partnerski sastanak Erasmus+ projekta BEE with APEX

BEE with APEX project logo
U ponedjeljak 16. te utorak 17. svibnja 2022. održan je partnerski sastanak Erasmus+ projekta BEE with APEX, punog naziva Better Employability for Everyone with APEX.

U ponedjeljak 16. te utorak 17. svibnja 2022. održan je partnerski sastanak Erasmus+ projekta BEE with APEX, punog naziva Better Employability for Everyone with APEX.

Partnerske institucije su se prvi put sastale uživo nakon popuštanja mjera vezanih za COVID-19, a Fakultet organizacije i informatike je imao čast da ugosti kolege s partnerskih institucija.

Na sastanku se razgovaralo o projektnim aktivnostima koje predstoje u narednim razdobljima te zadacima koje treba izvršiti pojedini partner. U ponedjeljak se u prvom dijelu razgovaralo o aktivnostima i zadacima vezanima za upravljanje projektom te osiguravanju kvalitete i održivosti projekta, a u drugom o naprednom vannastavnom tečaju za razvoj low-code aplikacija i razvoja baza podataka te o kratkom tečaju low-code programiranja u Oracle APEX te o poveznicama i različitostima naprednog i kratkog tečaja koji će se razviti u sklopu projekta.

Low-code pojam se odnosi na jedan od pristupa razvoja sofrtware-a koje zahtjeva malo ili zapravo ništa pisanja programskog koda za razvoj aplikacija ili programa. Ovaj pristup koristi jednostavne logike i drag-and-drop mogućnosti bez korištenja naprednih programskih jezika. Low-code alati su intuitivni te korisnicima bez formalnog znanja o programiraju i programskim jezicima omogućuju razvoj mobilnih i poslovnih aplikacija. Ovakvi alati su sve popularniji te se tu vidjela potreba i mogućnost za stvaranje tečaja i vannastavnih programa za studente i učenike.

Drugi dan sastanka započeo je pregledom alata koji će se koristiti u projektnim aktivnostima kao  što su APEX, JDeveloper, SQL dana modeler, Latex i drugima. Dok su se u nastavku pričalo o studijama temeljenih na stvarnim poslovnim slučajevima. U drugom dijelu dana se razgovaralo o aktivnostima vezanim za webinare i akademske članke koji će se također razviti odnosno napisati u sklopu projekta.

Tim Fakulteta organizacije i informatike zadužen je razvoj kratkog digitalnog tečaja na temu low-code programiranja u APEX aplikaciji te za razvoj 12 studija slučaja na temelju stvarnih poslovnih slučaja.

Na sastanku su sudjelovali vodeći partner Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede iz Kranja, Kozminski University iz Varšave, Johannes Keppler University iz Linza te tim Fakulteta organizacije i informatike, dok su partneri sa Internatinal Hellenic University iz Soluna te University of Žilina iz Žiline sudjelovali online.

Članovi tima Fakulteta organizacije i informatike čine voditelj projekta na FOI prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, izv.prof.dr.sc. Dijana Oreški, doc.dr.sc. Darko Andročec te Karlo Nadoveza, mag.oec.

Ukupna vrijednost projekta je 268.362,00€, a udio FOI u projektu je 39.678,00€.

Galeriju slika sa sastanka možete pogledati niže.

BEE with APEX - sastanak Varaždin