Algoritam razvijen na projektu ORKAN može imati komercijalnu primjenu u budućnosti

ORKAN - Zadnji eksperiment Prelog
Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“, među kojima je 13-ero istraživača iz Hrvatske, većina s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (SUZG FOI) te inozemni istraživač s Islanda, prvi je tim u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova, koji pritom imaju i svoju misiju – u ovom slučaju locirati pilota potencijalno uljeznog drona.

Posljednji eksperiment tim je napravio u siječnju na području Donjeg Međimurja, prilikom kojeg su uspjeli podići u zrak jato dronova obogaćenih mjernim uređajima osmišljenih upravo na Fakultetu organizacije i informatike, a koji mogu iz okoline prikupiti signale i izmjeriti njihovu snagu što ukazuje na lokaciju pilota koji može biti i uljezni. Radi se o vrlo složenom algoritmu na kojem je radio cijeli tim, a jedan od važnijih doprinosa je i postavljanje različitih konstelacija dronova, što je do sad bilo gotovo nemoguće i nije uspjelo ni jednom istraživačkom timu na ovim prostorima.

Ovakav algoritam može imati široku komercijalnu primjenu – pojašnjava profesor Vrček i dodaje da se može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju. U svijetu je primjena ovakve tehnologije široka, od građevinskog sektora pa sve do vojne upotrebe i to zbog relativno jeftinih i brzih načina prikupljanja različitih podataka na ovakvim komercijalnim letjelicama. Nama je ovo prvenstveno bio znanstveni projekt, no moguća je i komercijalizacija među svima onima koji se bave nekom vrstom monitoringa okoline – kaže Vrček.

Tijekom svih eksperimenta ovog znanstvenog tima prikupljen je velik broj podataka za analizu, koji će poslužiti za dodatno unapređenje algoritma za lokalizaciju izvora upravljačkog signala. Novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona glavni je rezultat projeta ORKAN koji je od samih početaka bio usmjeren na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije.

Projekt “ORKAN” (IP-2019-04-4864) financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000,00 eura, u trajanju od 48 mjeseci, od 01. veljače 2020. do 31. siječnja 2024. godine. Svrha projekta bila je razviti istraživačku platformu koja se sastoji od kontrolnog centra proširivog korisničkim aplikacijama i konstelacije bespilotnih letjelica. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Vrček sa SUZG FOI, a na projektu je od samog početka provedbe sudjelovao tim od ukupno 15 istraživača sa SUZG FOI, stručnjaci iz industrije i vanjski stručnjak sa Sveučilišta na Islandu, prof. dr. sc. Karl Gudmundsson.

Više o projektu dostupno je na mrežnoj stranici.