Potpisan ugovor za prvu fazu Centra gaming industrije

andrej-plenkovic-mario-konecki-ministri
Nastavno na projekt RCK Sisak, čiju provedbu je na Fakultetu organizacije i informatike u okviru Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre koordinirao voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, nastavlja se šira inicijativa Sisačko-moslavačke županije vezana za razvoj kapaciteta u području obrazovanja i industrije videoigara kroz izgradnju Centra gaming industrije u Novskoj i izradu pripadajućih obrazovnih visokoškolskih programa.

U okviru završenog projekta RCK Sisak uspješno su izrađeni potrebni standardi zanimanja, kvalifikacija i obrazovni programi u području razvoja videoigara, uključujući moderniziranu verziju srednjoškolskog obrazovnog programa Tehničar za razvoj videoigara. Izrađeno je 26 udžbenika i priručnika za sve relevantne segmente obrazovanja u ovom području, više od 100 obrazovnih sadržaja temeljenih na virtualnoj ili proširenoj stvarnosti i više desetaka tisuća slajdova koji prate sadržaj udžbenika i priručnika. Ovime su uspostavljeni svi potrebni uvjeti za izvođenje srednjoškolskog programa u području razvoja videoigara i cjeloživotnog obrazovanja u ovoj domeni.

Centar gaming industrije u Novskoj predstavlja sljedeći korak i put prema visokoškolskom obrazovanju u području razvoja videoigara, ali i važan dio poticanja razvoja poduzetništva u ovom propulzivnom tehnološkom području. Cilj Centra je ne samo obrazovati studente već i osigurati poticajno okruženje za pokretanje i realizaciju poduzetničkih inicijativa i pothvata.

Industrija videoigara izuzetno brzo raste i vrijednost ove industrije je u 2024. premašila 280 milijardi dolara, što je više od vrijednosti filmske i glazbene industrije zajedno. Mogućnosti primjene tehnologije videoigara su razne, a posebno je značajna mogućnost široke primjene virtualne i proširene stvarnosti u kombinaciji s umjetnom inteligencijom. Tehnologija ove vrste može se koristiti za potrebe poslovanja, ali i za potrebe šire društvene primijene (zdravstvo, trgovina, uslužna djelatnost, komunikacija, turizam, arhitektura, obrazovanje itd.).

S obzirom na značaj ovih tehnologija i nadolazeće trendove, od velike je važnosti obrazovati stručnjake koji će moći popratiti ovakve razvojne smjerove te je u tom smislu razvoj obrazovnih kapaciteta jedan od ključnih faktora. Upravo tome će doprinijeti i izgradnja i uspostava spomenutog Centra.

U utorak 4.6.2024. u prostorima poduzetničkog gaming inkubatora PISMO 2 u Novskoj potpisan je ugovor o prvoj fazi financiranja Centra gaming industrije vrijedan 26.337.392,25 eura, a sama sredstva osigurana su iz Fonda za pravednu tranziciju.  

Potpisivanju ovog ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, a sam ugovor su potpisali ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac.

1
Potpisivanje ugovora za prvu fazu Centra gaming industrije

Centar gaming industrije će se prostirati na oko 9 hektara zemljišta, a uključivat će zgradu fakulteta od 12.000 kvadrata i studentski dom od 5.000 kvadrata s 201 ležajem i popratnim sadržajima poput bazena, sportske dvorane itd. Navedeno predstavlja prvu fazu razvoja Centra, koji će u svojoj konačnoj izvedbi uključivati i inkubator s 2500 sjedećih mjesta i akcelerator s 200 radnih jedinica i moderno opremljenim prostorima za potrebe razvoja proizvoda temeljenih na virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je važnost inicijative Sisačko-moslavačke županije u području obrazovanja i razvoja industrije videoigara. Posebno je istaknuo uvođenje smjera Tehničar za razvoj videoigara u srednje škole, adaptaciju učeničkog doma u Novskoj i rad na uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Naglasio je kako Centar gaming industrije predstavlja jedinstveni projekt koji će značajno doprinijeti industrijskoj transformaciji Sisačko-moslavačke županije.

2

Potpisivanju ugovora o financiranju prve faze Centra gaming industrije prisustvovali su i predstavnici Fakulteta organizacije i informatike izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić, prodekan za nastavu i studente i izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, voditelj Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre.

Nakon samog potpisivanja, izv. prof. dr. sc. Mario Konecki razgovarao je s predsjednikom Vlade RH mr. sc. Andrejem Plenkovićem, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem o strategiji povezivanja obrazovanja u području razvoja videoigara s poduzetničkim inicijativama te o povezivanju budućeg Centra gaming industrije s partnerskim ustanovama u Europskoj Uniji i SAD-u u svrhu jačanja poduzetničkih kapaciteta i gospodarstva Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske.

3
Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Vedran Bilas, voditelj Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i prodekan Fakulteta organizacije i informatike za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić
 

Fakultet organizacije i informatike kroz rad Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre nastavlja podržavati razvoj industrije videoigara u RH, kao i razvoj obrazovnih kapaciteta Sisačko-moslavačke županije.

4
Centar gaming industrije

Vijest preuzeta sa: https://www.foi.unizg.hr/hr/novosti/potpisan-ugovor-za-prvu-fazu-centra-gaming-industrije