eDESK konferencija na FOI-ju okupila predstavnike obrazovnih institucija i istraživače koji su željeli steći nova znanja o dizajnu učenja i primjeni novih alata u hibridnoj nastavi

edesk
Konferencija o dizajnu učenja pod nazivom „Kako dizajnirati učenje u hibridnom okruženju? - kreativni, inovativni i poduzetni nastavnik“ održana je danas, 1. lipnja 2023., na Fakultetu organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu u Varaždinu, i to kao dio projektnih aktivnosti u posljednjem tromjesječju međunarodnog Erasmus+ projekta eDESK - Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World, ukupne vrijednosti 237.085 EUR.

Konferencija je okupila učitelje i nastavnike osnovnih, srednjih i viših škola, učilišta te fakulteta, istraživače i odgajatelje koji se bave temama poučavanja i dizajniranja učenja, kao i trenere i dizajnere tečajeva u industriji i programima cjeloživotnog obrazovanja, s ciljem dijeljenja iskustava i rezultata projekta eDESK te usvajanja novih vještina o dizajnu učenja i primjeni suvremenih pedagoških pristupa i novih alata u hibridnoj nastavi. Upravo je osnovni cilj eDESK projekta, koji je započeo 2021. godine, podizanje digitalnih i poduzetničkih vještina europskih nastavnika u (post)covid eri, stoga je ova konferencija poslužila za transfer znanja i iskustava FOI-jevog istraživačkog tima predvođenog prof. dr. sc. Blaženkom Divjak.

BALANCED DESIGN PLANNING – BDP ALAT

Naglasak je na tome kako odgovorno upotrebljavati suvremenu tehnologiju u fizičkom i online okruženju, a posebno u hibridnom okruženju. U današnje vrijeme svjedočimo rapidnom razvoj tehnologije, uključujući i umjetnu inteligenciju, i na nama je da je smisleno i odgovorno koristimo u obrazovanju. FOI je razvio softver koji se već sad koristi u preko 30 država svijeta, a upotrebljavamo ga kako bismo dobro osmislili različite aktivnosti koje pomažu učenicima i studentima da brže i bolje postižu planirane ishode učenja. Ovaj projekt prvenstveno je primijenjen nastavnicima u visokom obrazovanu, ali je izvrsno da su metode učenja i poučavanja koje stavljaju naglasak na aktivnost učenika i studenata primjenjive za sve razine obrazovanja – istaknula je profesorica Divjak.

Polaznici ove konferencije rado će iskoristiti rezultate eDESK projekta i unaprijediti svoje znanje i digitalne vještine, istaknula je ravnateljica Gospodarske škole Jasminka Kelemen. Dobra strana nakon pandemije jest to što sve više koristimo tehnologiju u provođenju nastave i FOI će nam pokazati koje sve mogućnosti imamo da obogatimo nastavu, a koje će pritom dati mogućnost učenicima da neki sadržaj savladaju i ponove, a mi nastavnici ostvarimo zacrtane ciljeve – rekla je Kelemen.

FOI OTVORIO I PLATFORMU ZA UČENJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA ZA NASTAVNIKE

Istraživačka grupa FOI-ja najintenzivnije je kroz prethodne dvije godine radila na razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike, kao i u pilotiranju te platforme s gotovo 1000 polaznika iz četiri europska visoka učilišta uključena u projekt. Nastavnici FOI-ja i drugih visokih učilišta iz Hrvatske sudjelovali su i u inicijalnoj anketi o iskustvima poučavanja tijekom COVID-a koja se u okviru projekta provela sa 167 nastavnika diljem Europe, a 10 FOI nastavnika trenutno provodi pilotiraje stvarnih kolegija u online ili hibridnom okruženju kako bi prikupili vrijedne istraživačke podatke i iskustva studenata za daljnji razvoj primjera dobre prakse online i hibridnog poučavanja. Njihova će iskustva biti dio velikog projektnog rezultata - praktičnog vodiča za nastavnike (eDESK Toolkit for Educators) koji će biti do kraja kolovoza dostupan za besplatno preuzimanje na stranicama projekta.

Tijekom travnja ove godine na FOI platformi za učenje objavljena je i besplatni e-tečaj za edukaciju “eDESK Digital and Entrepreneurial Teachers for a Fast-Changing World” otvoren svim zainteresiranim nastavnicima, studentima i donositeljima politika u obrazovanju. Dostupan je na engleskom jeziku, a osmišljeno je u 10 modula kako bi polaznicima mogli razviti poduzetničke i digitalne vještine te naći resurse za implementaciju inovativnih metoda i novih praksi u online i hibridnoj nastavi.

Podsjetimo, u projektu eDESK koji je, u okviru ERASMUS+ programa odobrila španjolska nacionalna agencija, Fakultet organizacije i informatike (FOI) ima ulogu partnera, na čelu s prof. dr. sc. Blaženkom Divjak. Uz FOI, u projektu sudjeluju Odjel sveučilišta u Kantabriji za proučavanje i istraživanje financijskog sektora (Španjolska, koordinator projekta), Sveučilište u Kantabriji (Španjolska), Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Tehnološko sveučilište Lappeenranna-Lahti (Finska). Projekt pruža jedinstveno iskustvo međunarodne suradnje na razvoju kompetencija znanstveno-nastavnog osoblja FOI-ja te u uvođenju inovacija u nastavni proces, omogućujući time i studentima FOI-ja međunarodno i moderno studiranje.

Više o projektu eDESK dostupno je na službenoj mrežnoj stranici projekta

Fotogaleriju događaja pogledajte niže.

eDESK konferencija o dizajnu učenja