HELA: Provedeno terensko istraživanje na jednom od najbolje rangiranih europskih sveučilišta – KU Leuven

HELA - KU Leuven
U okviru istraživačkog projekta HELA - Podizanje zrelosti visokih učilišta za implementaciju analitika učenja, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, provedeno je terensko istraživanje na jednom od najbolje rangiranih europskih sveučilišta KU Leuven - Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji.

Posjeta je dogovorena i organizirana od strane voditeljice projekta, prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep i projektnog suradnika, prof. dr. sc. Wima Van Petegema sa sveučilišta KU Leuven. Zajedno sa voditeljicom projekta, članovi projektnog tima Sabina Rako, mr. sc., Barbara Šlibar, mag. inf. i Ivan Kekez, mag. oec. proveli su istraživanje s ciljem evaluacije modela zrelosti za implementaciju analitika učenja u hibridnom okruženju, a koji se sastoji od okvira modela zrelosti - teorijska definicija 29 sposobnosti koje su kategorizirane u osam kategorija te instrumenta modela zrelosti - dinamičke komponente koja omogućava identifikaciju razine zrelosti visokoobrazovnih institucija. Stoga, su kroz terensko istraživanje primjenom polustrukturiranog istraživačkog intervjua prikupljena mišljenja četvero stručnjaka/inja u području analitika učenja sa sveučilišta KU Leuven, Hansom Tubbax, Tinneom De Leat, Moniqueom Snoeck i Wimom Van Petegem. Intervjui su uspješno provedeni, a prikupljeni podaci omogućit će daljnji razvoj modela zrelosti za implementaciju analitika učenja u hibridnom okruženju.

Svakako valja istaknuti da je posjeta pružila dubok uvid u primjenu analitike učenja, strateškog planiranja i organizacijske kulture na istaknutom europskom sveučilištu. Tokom boravka, članovi projektnog tima su imali priliku iz prve ruke upoznati kako se ovi koncepti integriraju u svakodnevni rad sveučilišta. To iskustvo je bilo izuzetno poučno i inspirativno, doprinoseći ne samo profesionalnom razvoju članova tima već i potvrđujući važnost međunarodne suradnje u obrazovanju i istraživanju.

Ovo je bila prva posjeta inozemnom sveučilištu s takvim ciljem. Do kraja godine, članovi projektnog tima planiraju posjetiti još tri inozemna sveučilišta: jedno u Španjolskoj, jedno u Njemačkoj i jedno u Engleskoj.

Istraživački projekt (IP-2020-02-5071) "HELA –  Podizanje zrelosti visokih učilišta za implementaciju analitika učenja" financira Hrvatska zaklada za znanost. Vrijednost projekta iznosi €103.023,43, a trajanje je četiri godine. Treće i posljednje razdoblje projekta traje od 01. rujna 2023. do 28. veljače 2025. godine.

Više o projektu dostupno je na projektnim mrežnim stranicama. 

2

 

 

1