Održan međunarodni projektni sastanak projekta OOP4FUN

OOP4FUN
U srijedu, 7. prosinca i četvrtak, 8. prosinca 2022. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održan je, na kraju prve godine provođenja, međunarodni projektni sastanak projekta Erasmus+ KA220-SCH naziva “OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun”, u organizaciji partnera Srednje škole Ivanec.

Ovaj projekt trajanja 32 mjeseca počeo je s provedbom 16. siječnja 2022. Godine i financiran je Erasmus+ programom “Cooperation partnerships in school education” u iznosu od 282.265,00 eura. Ciljevi projekta usmjereni su na nastavnike i učenike srednjih škola. Osnaživanje nastavnika u korištenju inovativnih kurikuluma i pristupa u nastavi programiranja, posebice OOP programiranja, na zabavan način razvoja igrica bolje će pripremiti i potaknuti srednjoškolce na upis na STEM fakultete te će promijeniti njihovu percepciju programiranja.
Uz Fakultet organizacije i informatike, partneri na projektu su vodeća Europska sveučilišta u području informatike i računalstva: University Of Žilina, Slovačka, University Of Pardubice, Češka Republika, University Of Applied Sciences Dresden, Njemačka, University of Belgrade, Srbija, te srednje škole: Obchodná Akadémia Považská Bystrica, Slovačka, Gymnazium Pardubice, Češka Republika, Gymnasium Dresden-Plauen, Njemačka, Gimnazija Ivanjica, Srbija i Srednja škola Ivanec, Hrvatska.

Tijekom projekta partneri će zajedno raditi na 5 glavnih rezultata, pri čemu je prvi rezultat, Analiza trenutnog stanja & identifikacija raskoraka u učenju programiranja, koordiniran od Srednje škole Ivanec, na samom završetku.

Fakultet organizacije i informatike vodi drugi projektni rezultat pod nazivom “Dizajn učenja s novom temeljnom idejom (poučavanja) programiranja”, uz sudjelovanje i doprinos i u svim drugim projektnim rezultatima.

Ciljevi projekta su: inovirati srednjoškolski kurikuluma novim pristupima poučavanju programiranja kroz razvoj igara, potaknuti srednjoškolce na upis STEM studijskih programa, poboljšati razumijevanje osnovnih principa programiranja i objektno orijentiranog programiranja, te razviti vodič i obrazovne materijale za nastavnike.

Također, jedan od važnih očekivanih učinaka projekta je omogućiti visokoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i studentima s partnerskih institucija stjecanje vrijednog znanje u domeni programiranja te iskustva rada i učenja kako u međunarodnim timovima tako i u online okruženju.

Voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike je izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić, a više informacija o projektnim rezultatima i partnerskim institucijama dostupno je na službenoj stranici projekta OVDJE

Niže možete pogledati fotogaleriju sastanka. 

 

23456789101112131415161819