Održana prva ljetna škola Erasmus+ projekta DEMO

DEMO+ summer school
Od 17. srpnja do 21. srpnja u Bukureštu u Rumunjskoj održana je prva ljetna škola Erasmus+ projekta DEMO naziva 'DEMO Summer School', na kojoj su sudjelovali i FOI studenti.

Petero studenata FOI-ja, Josipa Meštrović, Iva Udovčić, Lucija Bundalo, Matija Dokmanović i Matej Krasić, u pratnji voditelja projekta na FOI-ju prof. dr. sc. Vjerana Strahonje te članova FOI projektnog tima Ane Kutnjak, mag.oec. Karla Nadoveze, mag.oec., sudjelovali su na ljetnoj školi Erasmus+ projekta DEMO - Digital Platform Enterprise u Bukureštu.

Ljetna škola je bila organizirana od strane vodećeg partnera na projektu Universitatea Politehnica din Bucuresti, a na istoj su još sudjelovali drugi projektni partneri iz Bugarske Sofia University St. Kliment Ohridski, iz Austrije Technische Universitaet Wien te drugi projektni partner uz vodećeg iz Rumunjske SC Midor Digital Service. Sa svake institucije sudjelovalo je po petero studenata. Također, bitno je istaknuti da se ova ljetna škola održala u dva dijela. Prvi dio je bio u potpunosti online i održao se početkom lipnja te se sastojao od niza sinkronih predavanja. Na kraju prvog dijela studenti su imali test s čijim uspješnim polaganjem ostvarili pravo sudjelovanja na drugom dijelu ljetne škole u Bukureštu. Na drugom dijelu ljetne škole studenti su prvo bili upoznati sa studijama slučaja i problematikom koju su morali riješiti putem svojih projekata. Svaki od projektnih partnera razvio je svoju studiju slučaja. Studentske timove su činili po jedan student/studentica iz svake države s ciljem kako bi se došlo do visoke razine raznovrsnosti i internacionalizacije.

Studenti su svaki dan prezentirali napredak u svojim projektima uz mentoriranje svakog od projektnih partnera.

Zadnji dan ljetne škole, svi studentski timovi su prezentirali svoja projektna rješenja te su bili nagrađeni certifikatima o sudjelovanju i osvajanju 4 ECTS boda.

Dodatno, s ciljem poboljšanja kvalitete iduće ljetne škole koja će se održati u srpnju 2024., studenti su dali svoj osvrt na održanu ljetnu školu.

Naši studenti su bili izrazito zadovoljni održanom ljetnom školom te su izjavili sljedeće:

Matija Dokmanović:

Sudjelovanje na DEMO međunarodnoj ljetnoj školi u Bukureštu bilo je izuzetno vrijedno iskustvo. Tema ljetne škole, koja se fokusirala na digitalne platforme, pružila mi je priliku da steknem nova znanja i vještine koje će biti od velike koristi u budućoj karijeri. Jedan od najvećih dojmova bio je inovativan pristup organizacije ljetne škole. Kombinacija online faze i fizičke faze u Bukureštu omogućila mi je da primijenim stečena znanja kroz rješavanje stvarnih izazova i problema s međunarodnim timovima. Teme projekata bile su izuzetno relevantne i aktualne, a pružena nam je velika sloboda u osmišljavanju vlastitih projekata. Uz to, suradnja s studentima i nastavnicima s drugih europskih sveučilišta bila je inspirativna i proširila mi je vidike u razumijevanju interkulturalnih različitosti i suradnje. Ova ljetna škola bila je prilika koju ću zauvijek pamtiti i koja mi je pružila ne samo nova znanja i vještine, već i nezaboravno iskustvo međunarodne suradnje. Zahvaljujući Erasmus+ DEMO projektu, imao sam priliku naučiti i stvoriti nešto novo i za to ću biti zauvijek zahvalan.

Iva Udovčić:

Demo ljetna škola u Rumunjskoj mi je jako korisno iskustvo. Naučili smo kako raditi u internacionalnim timovima i pod pritiskom vremena. Stekli smo nove vještine i nadopunili stare te stekli iskustvo koje ćemo dugo pamtiti. Također, proveli smo i neko vrijeme upoznajući Bukurešt i družeći se s ostalim studentima i profesorima.

Josipa Meštrović:

Ova ljetna škola zaista je bila nezaboravno  iskustvo koje mi je pružilo neprocjenjive uvide u suradnju na stvarnim projektima unutar međunarodnog tima. Izvan teorijskog okvira mog fakultetskog obrazovanja, stekla sam praktične vještine i iskustvo rada na projektima. Bilo je zanimljivo komunicirati s kolegama koji dijele slične ambicije i perspektive te je bilo odlično okruženje za osobni i profesionalni rast.

Lucija Bundalo:

Sudjelovanje na ljetnoj školi Erasmus + DEMO projekta mi je pružilo vrijedno iskustvo u razvoju vještina timskog rada. Radeći na case study-ju i samom projektu, naišli smo na neke razlike u razmišljanju kod kolega za drugih fakulteta iz Austrije, Bugarske i Rumunjske i bilo je vrlo zanimljivo vidjeti način na koji oni shvaćaju probleme te kako su naučeni rješavati ih. Smatram da nas razlike izazivaju na veće razumijevanje i otvorenost uma te to smatram bitnim iskustvom. U radu smo koristili mnoga znanja i alate koje smo naučili i koristili kroz ranije godine studiranja na FOI-ju i smatram da mi je to omogućilo neometan rad na projektu razvoja digitalnih platformi napredovanje u daljnjem osobnom razvoju.

Matej Krasić:

Sudjelovanje u ljetnoj školi Erasmus+ DEMO projekta u Rumunjskoj bilo je izvanredno iskustvo. Kroz interaktivne radionice i online okruženje, stekao sam nove kompetencije i vještine te upoznao kolege iz različitih zemalja. Projekt je pružio vrijedne nastavne materijale i studije slučaja te postavio temelje za modernizaciju programa na sveučilištima, što će imati značajan utjecaj na budućnost obrazovanja u području digitalnog poslovanja.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2024.

Projekt je financiran putem Erasmus+ programa, a budžet projekta je 188.661,00 € od čega je udio Fakulteta organizacije i informatike 40.217.00 €.

Galerija fotografija u nastavku...

Erasmus+ DEMO Summer school Bucharest