Profesori s FOI-ja održali STEAM radionice za nastavnike II. OŠ Varaždin

FSA Radionice Schatten i Begičević Ređep

STEAM radionice za nastavnike II. OŠ Varaždin

U razdoblju od prosinca 2022. do travnja 2023. godine, održane su posljednje radionice za nastavnike II. osnovne škole Varaždin u okviru projekta Full STEAM Ahead, na temu Umjetna inteligencija u podučavanju, koju je održao voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) izv. prof. dr. sc. Markus Schatten i Digitalna transformacija podučavanja, koju je održala dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Radionica na temu Umjetna inteligencija u podučavanju, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Markusa Schattena, održana je 12. i 19. prosinca 2022. godne, u prostorijama FOI-ja.

Polaznici radionice naučili su što je to umjetna inteligencija i koje vrste umjetne inteligencije postoje. Raspravljali su o tome treba li nam umjetna inteligencija u školama, treba li ju uvesti u školski kurikulum te što će biti s nastavnicima u budućnosti. U praktičnom dijelu nastave isprobali su kognitivni agent ChatGPT kojem su zadali zadaću te zatim ocijenili njegov rezultat.

Radionica na temu Digitalna transformacija podučavanja, pod vodstvom prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, održana je 19. travnja 2023. godine, u prostoru novoobnovljene Vile Oršić, novom objeku FOI-ja.

Tijekom radionice, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, detaljno je razmotrila ključne aspekte digitalne transformacije škole, uključujući uvođenje novih tehnologija, razvoj digitalnih kompetencija kod učenika i nastavnika, digitalne zrelosti škole te važnost kritičkog razmišljanja u digitalnom okruženju. Osim toga, sudionici radionice imali su priliku raspravljati o izazovima i mogućnostima koje donosi digitalna transformacija te o strategijama za njeno uspješno provođenje u praksi.

Od početka projekta (srpanj 2022. godine) ukupno je održano šest edukativnih radionica, koje su se bavile temama STEAM i moderne metode podučavanja, Sustavi za e-učenje, Umjetna inteligencija u podučavanju i Digitalna transformacija podučavanja. Polaznici radionica bili su nastavnici II. osnovne škole Varaždin, a vodili su ih profesori s FOI-ja. Cilj ovih radionica bio je osposobiti nastavnike da u svoju nastavu ugrade različite STEAM vještine, upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije i moderne metode podučavanja.

Full STEAM Ahead! – punog naziva “Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin” projekt je kojim se želi uspostaviti prva STEAM osnovna škola u Varaždinskoj županiji. Nositelj projekta je II. osnovna škola Varaždin, a partneri na projektu su Fakultet organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu (Partner 1) i NT Gruppen AS iz Kraljevine Norveške (Partner 2).

Tijekom ovog projekta II. osnovna škola Varaždin proći će digitalnu transformaciju kroz STEAM koncept, i to opremanjem četiri učionice (uključujući i zvjezdarnicu), obuhvatnom edukacijom učitelja, razvojem kurikuluma i aktivnosti za učenike.

Projekt je financiran u okviru poziva “Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području” iz EGP financijskog mehanizma te Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 444.143,34 EUR, a provodi se u razdoblju 1. srpanj 2022. – 31. ožujak 2024.

Više informacija o projektu, dostupno je na projektnoj mrežnoj stranici.  

Fotografije s obje radionice, pogledajte u nastavku!

1

23

4

11

5

6

8

9

10