Završna konferencija projekta „Virtualni STEM muzej“ u Srednjoj školi Ivanec

„Virtualni STEM muzej“
Predstavnici Fakulteta organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu (FOI) su u utorak, 28. ožujka 2023. godine, sudjelovali na završnoj konferenciji Erasmus+ projekta Srednje škole Ivanec (SŠ Ivanec), pod nazivom „Virtualni STEM muzej“ i događaju s multiplicirajućim učinkom, gdje je predstavljen prvi virtualni STEM muzej za srednjoškolsko obrazovanje, namijenjen neformalnom učenju i prilagođen učenicima s teškoćama u učenju.

Konferencija je održana u prostorima Srednje škole Ivanec, a započela je uvodnim govorom ravnateljice SŠ Ivanec i voditeljice projekta, mr. sc. Lidije Kozine, koja je predstavila ciljeve i rezultate projekta. Nakon nje, nastavnica latinskog jezika i dipl. pedagog Ana Čelik upoznala je okupljene sudionike s pedagoškim aspektima ovakve vrste alata. Nastavnik informatike, Davor Fodrek je okupljenima prezentirao sam alat i proveo ih kroz nekoliko dostupnih kolekcija.

Virtualni muzej koji je predstavljen na konferenciji sastoji se od 4 sobe i ukupno 60 kolekcija, koje su podijeljene u STEM područja: znanost, tehnološke inovacije, suvremeno inženjerstvo i skrivena matematika. Muzej je interaktivan te će se koristiti u okviru redovne nastave kao inovativan način učenja. Uz virtualni muzej, pripremljeni su i dodatni materijali koji će pomoći nastavnicima u korištenju razvijenog alata i smjernica za povezivanje sadržaja muzeja sa STEM područjima.

Na završnoj konferenciji, sudjelovali su i zaposlenici FOI-ja izv. prof. dr. sc. Zlatko Stapić, Bernarda Kos i Laura Strupar. FOI sa SŠ Ivanec ima razvijenu dugogodišnju suradnju te trenutno zajedno kao partneri rade na Erasmus+ KA220-SCH projektu OOP4FUN - Object Oriented Programming for Fun, čiji nositelj je Fakultet menadžmenta i informatike, Sveučilišta u Žilini. Cilj projekta OOP4FUN je kreirati nove ili nadograditi nastavne planove i programe za informatičke predmete i inovativne metode poučavanja koje uključuju primjenu agilnih metoda, komunikacijskih vještina i timskog rada, kako bi nastavnici naučili implementirati novi kurikulum kroz edukativne radionice i druge obrazovne aktivnosti te nadalje razvijati učenje i poučavanje objektno orijentiranog programiranja, u svrhu smanjenja razlika između kurikuluma SŠ i visokoškolskih ustanova u tom području.

Projekt „Virtualni STEM muzej“, u vrijednosti 231.321,00 € trajao je od 1.4.2021. do 31.3.2023. godine. U protekle dvije godine ravnateljica i nastavnici SŠ Ivanec, zajedno s partnerima iz Francuske, Cipra, Belgije i Portugala, intenzivno su radili na projektnim aktivnostima i kreirali sljedeće projektne rezultate: Virtualni muzej, Pedagoški priručnik o prednostima virtualnih muzeja za STEM, Vodič za kreiranje sadržaja i priručnik za korištenje, Izložbu znanosti i tehnologije te Izložbu matematike i inženjerstva.

Više o projektu „Virtualni STEM muzej“ dostupno je na mrežnim stranicama projekta, a virtualna šetnja kroz muzej dostupna je klikom na Virtual museum ikonu.

1

2