Europski partneri okupljeni oko ideje inovativnog pristupa obrazovanju nastavnika

eDESK 3rd transnational meeting in VŽ
Na FOI-ju održan treći transnacionalni sastanak s partnerima iz Finske, Španjolske i Portugala u okviru projekta eDESK koji se provodi s ciljem izrade inovativne hibridne metodologije poučavanja na fakultetima kako bi unaprijedili vještine visokoškolskih nastavnika te im ponudili resurse i alate za daljnji rad u nastavi.

Inspiriran trenutnim (post)pandemijskim zahtjevima za digitalno obrazovanje Erasmus+ projekt eDESK: Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World okupio je u četvrtak, 26. svibnja 2022. u Varaždinu partnere iz četiri europske zemlje. Projekt se provodi od ožujka 2021. godine pod voditeljstvom Međunarodnog poduzetničkog centra Santander iz Španjolske.

Voditeljica istraživačke grupe projekta na FOI-ju prof. dr. sc. Blaženka Divjak ističe: „Sveučilišta trebaju biti predvodnici razvoja i upotreba novih tehnologija na svim razinama obrazovanja. Nove tehnologije, primjerice umjetnu inteligenciju i analitike učenja, potrebno je smisleno kombinirati s inovativnim pristupima učenju i poučavanju, kako bismo dobili što bolje rezultate učenja i motivirali učenike, studente i one koji uče izvan formalnog obrazovnog sustava. Tu nam suradnja i financiranje na razini EU-a daje vjetar u jedra nužnih promjena.“

Posebnost su ovog projekta jedinstveni primjeri dobre prakse i trening za profesore i asistente na fakultetima, a inovativnost eDESK metodologije oslanja se na mogućnosti strateškog pristupa korištenju simultanog poučavanja uživo i online učenja (hibridno učenje).

Nakon godinu dana provođenja projekta, partneri okupljeni u Varaždinu iskoristili su priliku trećeg sastanka uživo da rasprave trenutne i planirane aktivnosti s naglaskom na razvoj MOOC-a (online tečaj) za nastavnike koji će biti pilotiran u okviru projekta na svim partnerskim ustanovama. Očekuje se da će tijekom projekta u edukaciju u prvoj fazi biti uključeno više od 120, a u drugoj 500 visokoškolskih nastavnika iz različitih europskih država kako bi unaprijedili svoje digitalne i poduzetničke vještine.

Dodatno, nastavnici će imati pristup materijalima za dodatno učenje, primjerima dobre prakse upotrebe navedenih vještina u nastavi, a nakon projekta očekuje se da će se u edukaciju uključiti i nastavnici s drugih obrazovnih ustanova izvan ovog partnerstva.

Budući da je FOI jedan od pionira e-učenja u Hrvatskoj i jedinstvena ustanova koja studentima nudi spoj informatičke i poduzetničke izobrazbe, iznimno smo ponosni biti dio ovog partnerstva koji će, osim prilike da naši znanstvenici rade na razvoju i implementaciji inovativne metodologije u međunarodnom okruženju, našim nastavnicima omogućiti dodatno obrazovanje u primjeni inovativnih metoda poučavanja - istaknula je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep u svom uvodnom obraćanju okupljenim partnerima.

Projekt e-DESK provodi se u suradnji pet institucija iz četiri zemlje EU: Međunarodnog poduzetničkog centra Santander (CISE, koordinator) i Sveučilišta Cantabria iz Španjolske, Tehnološkog Sveučilišta Lappeenranta-Lahti iz Finske, Sveučilišta Nova u Lisabonu iz Portugala te Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu iz Hrvatske.

Nastavnici iz svih partnerskih ustanova, pa tako i 10 nastavnika s FOI-ja imat će priliku prvi testirati navedene rezultate projekta u okviru međunarodnog  treninga koji će biti održan od 4. do 7. srpnja 2022. godine na Sveučilištu Nova u Lisabonu.

Osim jedinstvenog međunarodnog iskustva u razvoju rezultata projekta, očekuje se da će projekt  pridonijeti i poboljšanju učinkovitosti programa visokog obrazovanja uz pomoć alata koji će nastavnicima omogućiti da steknu više vještina i da budu bolje pripremljeni za prilagodbu svoje nastave te tako osiguravaju i veću dostupnost i jednake mogućnosti studentima ne samo tijekom, već i nakon pandemije - istaknula je prof. dr.sc. Blaženka Divjak u uvodu sastanka.

Ovu ambicioznu inicijativu financira Europska komisija u okviru programa ERASMUS+ ukupnim iznosom od 230.000 EUR. Projekt je dostupan na poveznici: https://edeskeurope.eu

12345